| Home |

Berichten
 

2017 (selectie).
In 2017 zit Ernst Jansz vijftig jaar in het vak. Een jaar met festivaloptredens van Doe Maar, een jubileumtour van CCC inc. En niet te vergeten, de uitgave van De Neerkant, Kronieken 1970 - 1980 Boek en 2 CD.
Zoals alle boeken van Ernst Jansz bevat ook De Neerkant een gelijknamige CD, de soundtrack bij het boek, met 18 voor het overgrote deel nieuwe nummers. Als bonus voor de boekuitgave De Neerkant is exclusief De eerste demo toegevoegd, een cd met 12 Doe Maar-nummers uit 1978 (met Carel Copier, Piet Dekker en Jan Hendriks), waarvan 6 niet eerder op plaat zijn verschenen.
De CD en de LP van De Neerkant verschijnt bij Munich Records.

CCC Inc. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de groep zijn deze hoogtijdagen van weleer vastgelegd in CCC Inc. met sfeervolle foto’s (nu voor het eerst ook in kleur) van Molly Mackenzie, die de band veelvuldig fotografeerde tussen 1967 en 1974. Bij het boek zit de CD met het beste van CCC Inc. Boek en CD zijn samengesteld door Ernst Jansz. Ernst Jansz is ook de samensteller van de CD jubileumbox van CCC Inc. 1967 - 2017,

2013 - 2016 (selectie)
De Facebookpagina van Ernst Jansz biedt ruimte aan actuele berichten over Ernst en zijn werk.
Opmerkelijke nieuwsfeiten van de afgelopen twee jaar zijn: de CCC Inc. documentaire Terug naar Neerkant. Hippies in de Peel (2012) en de heruitgave van Gideons Droom (met cd) (2013). Zie ook de rubriek Nieuw op de site voor een selectie van de activiteiten van Ernst Jansz uit 2004 - 2016.

2012 (selectie)

Jack owned a house
CCC brengt in het najaar van 2012 de EP "Jack owned a house" uit (productie Ernst Jansz).

De Doos van Doe Maar
Op 14 september 2012 verschijnt "De Doos van Doe Maar". Een ultieme verzamelbox, samengesteld door Ernst Jansz, bestaande uit 14 cd's en 10 dvd's. Bekijk de officiële trailer op YouTube.

Schiffers.fm
Het zondagochtend gevoel van Ernst Jansz. Ernst vertelt aan Hans Schiffers welke muziek voor hem het typische zondagochtendgevoel vertegenwoordigt. Zondag 4 maart 2012, Schiffers.fm op Radio 2 (tussen 9:00 en 12:00 uur).
Ernst Jansz zit rond 11:30 uur in de uitzending.

2011 (selectie)

De platenkast van...
Ernst Jansz is maandag 2 januari 2012 van 18.00 tot 19.00 uur te gast in het programma Familie Nederland van Radio 5 Nostalgia:

Slumberlandband
Onlangs verscheen "Ik was Doornroosje, Het jongerencentrumgevoel van de jaren zeventig" van de hand van Ellen Klaasse. Daarin ook een passage over de Slumberlandband.

Er speelt vanavond in het buurthuis een band
Donderdag 17 november 2011 nam Ernst Jansz het eerste exemplaar in ontvangst van het boek van Twan Linders "Er speelt vanavond in het buurthuis een band". Het Nederpopboek bevat een uitgebreid interview met Ernst Jansz over CCC Inc, Doe Maar, Dromen van Johanna etc., geïllustreerd met foto's die niet eerder zijn gepubliceerd. Het boek is te bestellen via Uitgeverij Catharsis.

Doe Maar
Op 15 november 2011 maakte Doe Maar tijdens een verrassingsoptreden in het Beauforthuis in Austerlitz bekend, dat de band de hoofdact is voor Symphonica in Rosso op 17 oktober 2012. Samen met het 40-koppig symphonisch orkest Guido's Orchestra zal Doe Maar al haar nummers spelen in speciale arrangementen. Alle informatie over Doe Maar en Symphonica in Rosso staat op de Doe Maar themapagina's van Symphonica in Rosso.

Buma Gouden Harpgala
Ernst Jansz is genomineerd voor een Buma Gouden Harp. De Buma Gouden Harpen zullen in mei 2012 worden uitgereikt tijdens de live tv-uitzending van het Buma Harpen Gala dat daarmee haar 50-jarig jubileum viert.

Hitstory
Op zondag 20 november 2011 om 14.00 uur zal Ernst Jansz op de Mega Platen & CD Beurs in de Jaarbeurs Utrecht het boek Hitstory komen signeren. Daarin heeft hij, naast 42 grootheden uit de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek, zijn verhaal verteld over het schrijven en ontwikkelen van zijn grootste hit en over alle gevolgen die dat ene nummer met zich meebracht. De volledige winst van het boek komt ten goede aan de Stichting KiKa (Kinderen Kanker Vrij). Hitstory is ook verkrijgbaar bij Bol.com.

De Overkant: CD en DVD
De succesvolle CD De Overkant is opnieuw uitgebracht. Peter van Dongen tekende voor het artwork. De CD/DVD is verkrijgbaar tijdens de theatertournee Dromen van Johanna.

Dromen van Johanna tournee (reprise): Richard Wallenburg op bas
De muzikale begeleiding tijdens de theatertournee is uitgebreid met bassist Richard Wallenburg, evenals gitarist Guus Paat afkomstig van het Indisch Muzikanten Collectief.

L
ive CD "Dromen van Johanna"
Vers van de pers: liveregistratie van het optreden in het Beauforthuis, Austerlitz van 14 januari 2011 (met medewerking van Guus Paat, Jan Hendriks, Joch en Luna Jansz). Deze CD is te koop tijdens de theatertournee van Dromen van Johanna (reprise). Peter van Dongen tekende voor het artwork.

Ernst Jansz bij KoffieMAX
Woensdag 12 oktober 2011 is Ernst Jansz van 11.00 tot 12.00 uur hoofdgast bij KoffieMAX (Nederland 1). Publiek is welkom. Meer informatie via Omroep MAX.

Documentaire CCC Inc
Op donderdag 17 november wordt de documentaire over CCC inc. 'Terug naar Neerkant' voor het eerst vertoond in 'de Moost' in Neerkant. CCC zal er tevens een kort gastoptreden verzorgen. De dag daarna, op vrijdag 18 november, geeft CCC een concert in de schouwburg in Deurne. De documentaire wordt uitgezonden door Omroep Brabant in december van dit jaar. Een verkorte versie van 55 minuten van de documentaire met meer nadruk op de muziek, zal worden uitgezonden in de maand januari 2012 in Het Uur van de Wolf. In hetzelfde weekend is de documentaire te zien op het Muziekfilmfestival PLAY in de Melkweg in Amsterdam. Dit nieuwe filmfestival wordt gehouden van 17 t/m 20 november in samenwerking met de IDFA.

Dromen van Johanna genomineerd voor de Edisons 2011
Het album Dromen van Johanna is genomineerd voor Edisons pop in de categorie kleinkunst/theater. De winnaar wordt op 2 oktober 2011 bekend gemaakt. Lees verder op Edisons.nl.

2006 - 2010 (selectie)

Presentatie stripboek De Terugkeer
Ernst Jansz nam 22 september 2010 het eerste exemplaar in ontvangst van het educatieve stripboek De Terugkeer. Een uitgave van het Indisch Herinneringscentrum. Lees verder op de website van het IHC.

Slotuitzending omroep Llink 18 augustus 2010
De slotuitzending van omroep Llink gaat over protestsongs en Ernst Jansz is geïnterviewd, omdat hij betrokkenheid/affiniteit heeft met Boudewijn de Groot (die met “Welterusten Meneer de President” in de top 100 van de Llink protestsongs staat), Doe Maar (die met “De bom” ook in die top 100 staat), Bram Vermeulen (staat met “Politiek” in die top 100) en uiteraard Bob Dylan. De uitzending van Llink vindt plaats op 18 augustus a.s. om 20.30 uur op Nederland 3.
Deze slotuitzending van Llink, Llinkpop (met naast Ernst ook CCC Inc.) is terug te bekijken via Omroep.nl.

Interview Volkskrant 18 juni 2010
Vrijdag 18 juni in de kunstbijlage van de Volkskrant: interview van Bob Witman met Ernst Jansz over Dromen van Johanna: "Ik val vooral voor de liefdesliedjes".

War Child Peace Concert - uitzending 1 mei
Een keur aan Nederlandse artiesten treedt op tijdens het War Child Peace Concert: Freedom for all (Den Haag). Op zaterdag 1 mei zendt Nederland 3 het concert uit van 19.55 tot 21.55 uur. Meer informatie via War Child. Ernst Jansz (een warm supporter van War Child) zal in tegenstelling tot eerder bericht niet bij het concert aanwezig kunnen zijn.
Ernst Jansz: "Waarom ik mij inzet voor War Child?
Een organisatie die zich het lot aantrekt van kinderen die het slachtoffer zijn van oorlog verdient ieders steun. Hoe eerder er hulp geboden wordt bij de verwerking van alle verschrikkingen, hoe eerder de echo die, geloof mij, nog generaties naklinkt, zal wegsterven. De rust en vrede die er dan kan ontstaan zou wel eens van vitaal belang kunnen zijn voor onze planeet."

Barak 23
Muzikant Jimi Bellmartin maakte samen met Ernst Jansz een lied over zijn jeugdherinneringen in Woonoord Lunetten (Kamp Vught). Barak 23 staat op de CD Wie, die op 20 mei 2010 wordt uitgebracht door Nationaal Monument Kamp Vught.
Lees en kijk verder...

Schrijf een brief aan een 'Best Of The Best Artiest'!
Ernst Jansz is woensdag 14 april te gast bij KRO's Tijd voor Twee op Radio 2. Radio 2 geeft een week lang ruim baan aan de muziek van de vijftig favoriete artiesten van zijn luisteraar. Van maandag 12 tot en met vrijdag 16 april is het The Best of The Best en draait Radio 2 24 uur per dag alleen muziek van deze vijftig popgrootheden. Tijd voor Twee geeft jou de kans om een persoonlijke brief te schrijven aan vier Nederlandse artiesten die in de lijst staan. Drie namen zijn inmiddels bekend: Ilse de Lange, Huub van der Lubbe en Ernst Jansz. Je mag schrijven wat je wilt! Maar begin je brief wel met: Beste... De beste 'Beste...' brieven krijgen een plaats in de uitzending en je wordt als briefschrijver uitgenodigd! Stuur je brief naar tijdvoortwee@kro.nl Lees verder op de website: http://tijdvoortwee.kro.nl/ Uitzending is van twaalf tot twee. Ernst Jansz zit in het tweede uur.
Terugluisteren kan via: http://www.radio2.nl/nieuwspagina/485/beste-ernst-bij-frits-spits.html

Eva en de kris
Eva en de Kris is een muziektheatervoorstelling van Theater Djempol voor iedereen vanaf 6 jaar met muziek van Ernst Jansz. Lees verder...

Dromen van Johanna
Dromen van Johanna is de titel van boek én cd met vertalingen die Ernst Jansz maakte van het werk van Bob Dylan. Wordt verwacht in 2010.
Het gelijknamige nieuwe theaterprogramma van Ernst Jansz rond het werk van Bob Dylan is te boeken via Senf Theaterpartners in Maasland.

De Overkant 2009: De complete editie
De vijfde editie van De Overkant (Een zoektocht, boek met CD en DVD) is 23 september 2009 verschenen. De uitgave is uitgebreid met een extra reisverhaal, twee fotokaternen, de gelijknamige CD en een DVD met videopclips, een documentaire met interview en een live-optreden op de Pasar Malam Besar.
De CD en DVD verschijnen ook samen met een nieuw hoesje van Peter van Dongen bij V2 records.

Nouveau
In Nouveau van april een interview van Femke Halsema met Ernst Jansz. Fotografie Kees Tabak (12 maart 2009).

Doe Maar - Lijf Aan Lijf (Een terugblik, boek + 2 cd)
Aan de vooravond van De Kuipconcerten verschijnt bij uitgeverij In de Knipscheer een bijzonder boek met meer dan honderd foto's van Doe Maar uit 1983 samen met het geremasterde dubbelalbum Lijf Aan Lijf. Het beeldmateriaal is afkomstig van topfotografen Bert Nienhuis en Kees Tabak. Joost Belinfante verzorgde de tekst. Meer informatie via Uitgeverij In de Knipscheer.
Doe Maar Lijf Aan Lijf (Een terugblik, boek + 2 cd) Fotoboek met tekst. Gebonden, 128 blz., ISBN 978-906265-634-9, € 29,50


Doe Maar De Kuip
Op zaterdag 12 juli 2008 geeft Doe Maar een eenmalig concert in de Rotterdamse Kuip. Wegens grote belangstelling is een extra concert toegevoegd op donderdag 10 juli. Verder lezen kan op www.doemaar.nl. Let op: geadviseerd wordt uitsluitend kaarten te kopen via de op doemaar.nl genoemde officiële verkooppunten.

Rienne Va Plus
Rienne Va Plus is zangeres Rienne Janssen, pianist Ernst Jansz en gitarist Jan Hendriks. Het titelloze debuutalbum en ‘Money makes millionaires’ uit de jaren negentig zijn verkrijgbaar via Fonos.nl.

Testament, leven en werk van Lennaert Nijgh
Ernst Jansz komt aan het woord in de biografie van Peter Voskuil over tekstdichter Lennaert Nijgh. Ernst Jansz spreekt over onder andere de tijd dat Nijgh manager van CCC Inc was en zijn invloed als tekstdichter. Meer informatie over deze biografie die 26 november 2007 verschijnt, vindt u op www.lennaertnijgh.nl

Boxset CCC Inc 1967 - 2007
Op 21 september 2007 is een box gepresenteerd van 11 CD's en een DVD met al het werk van CCC INc., dat is opgenomen tussen 1967 en 2007.
Bij uitgeverij In de Knipscheer is een bijbehorend fotoboek verschenen met daarin honderden foto's van de fotografe Molly Mackenzie die zij maakte tussen 1967 en 1974. De presentatie bij het instituut Beeld en geluid in Hilversum, is het begin van een nieuwe reeks optredens. Bron: www.cccinc.nl.
De publiekspresentatie van de box was op 21 oktober in De Melkweg in Amsterdam. De box kan worden besteld via: Fonos.nl.

Ernst Jansz houdt de 4 meilezing van 2007
Ernst Jansz verzorgt dit jaar de 4 meilezing in de Nieuwe Kerk in Amsterdam (zie website Nationaal comité 4 en 5 mei). Zie ook uitzending gemist.

Ernst Jansz bij Face Culture
FaceCulture sprak met Ernst Jansz in een weghotel in Brabant. Ernst vertelde over zijn nieuwe cd Molenbeekstraat, de brief van zijn overleden vader, schuldgevoelens, de Tweede Wereldoorlog, zijn moeder, Wiskunde, Nederlands, Bach, CCC, Doe Maar, zijn Indische roots, Surabaya, respect voor ouderen, het succes van Doe Maar, Henny Vrienten, de toekomst van Doe Maar en veel meer!! Ernst speelt ook Tijd Genoeg van Doe Maar en Een Liefdeslied op zijn gitaar!
Een interview in meerdere delen. U hebt Windows mediaplayer nodig!

Interview met Ernst Jansz
Peter van der Laan van Toazted.nl sprak bij de afsluiting van de boekenweek 2006 uitgebreid met Ernst Jansz over toen én nu. Het interview is als mp3 te beluisteren en te downloaden.

2004 - 2005 (selectie)

Novib: Make Trade Fair
Ernst Jansz, Boudewijn de Groot, Krezip, BLØF, Thé Lau en vele andere artiesten steunen de Make Trade Fair actie van de Novib. Voor de CD My style ... my noise stelde Ernst Jansz Van Vaders en Geliefden belangeloos ter beschikking. De CD bevat 11 nummers en is gratis verkrijgbaar bij VARA TV Magazine nummer 48 (26 november - 2 december 2005). Meer informatie is beschikbaar op: www.maketradefair.nl

Dutch Music
Kees Tabak maakte het koffietafelboek Dutch Music met oude én nieuwe foto's van Nederlandse musici. Ernst Jansz en Jan Hendriks verleenden hun medewerking. Dutch Music is een  project van fotograaf Kees Tabak, die de Nederlandse muziekscene in kaart brengt met meer dan 100 schitterende foto’s, de meeste speciaal voor dit boek gemaakt. Het boek is verschenen bij Uitgeverij Lannoo en kost 39,95 Euro. De foto's worden ook tentoongesteld in de Melkweg in Amsterdam.

Benefietvoorstelling voor Atjeh: De koempoelan van Tante Lien
Op 21 augustus 2005 was Ernst Jansz één van de gasten op de koempoelan van Tante Lien in het Haagse Openluchttheater. De opbrengst van de voorstelling was bestemd voor de Tsunamislachtoffers uit Atjeh.

Een Royaal Gebaar gaat door
Op Wereldvluchtelingendag 20 juni 2005 is het boek en de CD Een Royaal Gebaar verschenen. Ernst Jansz bracht bij de presentatie in het Verzetsmuseum in Amsterdam, Dit Huis ten gehore. 
Een Royaal Gebaar is verschenen bij Pictures Publishers en kost 24,95 Euro. De bijbehorende CD bevat songs van ondermeer George Kooymans, Ernst Jansz, Huub van der Lubbe, Freek de Jonge, Thé Lau en Henny Vrienten.

Een royaal gebaar
Ernst Jansz is één van de ondertekenaars van de brief aan Koningin Beatrix waarin Hare Majesteit om een royaal gebaar wordt gevraagd: een ruimhartig pardon voor de duizenden vluchtelingen die dreigen te worden uitgewezen.
Ernst Jansz schreef het lied Dit Huis speciaal voor de manifestatie die heeft plaatsgevonden op 26 april in Den Haag en trad er ook op. De tekst van Dit Huis vindt u hier
Op de website van Marion Bloem en op www.eenroyaalgebaar.nl is meer achtergrondinformatie te vinden. 

Stand van de Maan
Ernst Jansz leverde een muzikale bijdrage aan de documentaire Stand van de Maan (Shape of the Moon) van Leonard Retel Helmrich. Naast de IDFA Joris Ivens Award heeft deze Scarabeeproductie ook de eerste prijs gewonnen op het Sundance Filmfestival van Robert Redford: de Grand Prize World Cinema Documentary.

Ernst Jansz op benefietsingle voor Azië
Ernst Jansz heeft zijn medewerking verleend aan de benefietsingle In This World die artiesten van Indische en Molukse afkomst hebben opgenomen onder de naam Eurasia voor de slachtoffers van de Tsnuami.
In this world
is op 31 januari 2005 verschenen en de opbrengst komt ten goede aan de hulpacties van het Liliane Fonds. Lees verder op de speciale website.

Met vlag en rimpel - Erfgenamen van Indië
Ernst Jansz heeft meegewerkt aan deze zes-delige Teleacserie die 23 november 2004 van start is gegaan. 
Ernst Jansz staat centraal in het vijfde deel dat 4 januari 2005 is uitgezonden (herhaling 11 december 2005 en 8 mei 2007).
Achtergrondinformatie vindt u op de themasite van Teleac.

Rampokan Celebes
Bij de presentatie van Rampokan Celebes van Peter van Dongen op 19 november 2004 hield Ernst Jansz een korte toespraak en zong hij het lied De Overkant. De tekst van de toespraak is hier als Pdf te downloaden.

Bob Dylan Kronieken
Op 11 oktober 2004 vond in de Melkweg in Amsterdam de presentatie plaats van Kronieken, het eerste deel van de autobiografie van Bob Dylan. Op dit door uitgeverij Nijgh & Van Ditmar georganiseerde evenement werd opgetreden door ondermeer Ernst Jansz, Huub van der Lubbe, Rick de Leeuw én CCC.

Van Gogh-lezing door Ernst Jansz
Op 1 oktober 2004 heeft Ernst Jansz op uitnodiging van de Commissie Literatuur van het Noordbrabants Genootschap de 15e Van Goghlezing gehouden. De tekst van de lezing Een tocht naar Brabant. 35 Jaar liedjes, kunt u hier als Pdf downloaden.