| Home | Molenbeekstraat |

Over het ontstaan van Molenbeekstraat

Vanaf mijn geboorte, in 1948, tot 1970, heb ik in de Molenbeekstraat gewoond. Het is een kleine straat in de Amsterdamse Rivierenbuurt, genoemd naar een beek die stroomt in Limburg, niet ver van de plaats waar ik nu woon. Voor mij is de Molenbeekstraat een bijzondere straat. Ik woonde in het huis met het grote portiek, een vreemd soort open hal, waar het altijd donker was, omdat de lamp aan het plafond het zo goed als nooit deed. Op 30 Hs woonde de familie H., eigenaars van het pand en verantwoordelijk voor de lamp en door ieder weldenkend mens in dit gedeelte van de straat, neem ik aan, gemeden. De in die tijd buiten spelende jeugd zal zich de familie ongetwijfeld herinneren, altijd verscholen achter de vitragegordijnen, klaar om op de ramen te tikken mocht er een bal al te dicht in de buurt komen of een ander strafbaar feit worden vastgesteld. Zij hadden één zoon, Frans, een stumper met te veel lichaam en te weinig hersenen, door iedereen gepest, en vooral door Frits Barend van nummer 28. Ik heb als kleine jongen met eigen ogen gezien hoe Frans, het pesten zat, Fritsje, zoals iedereen hem toen nog noemde, bij zijn strot omhoog tilde. Ik zie hem nog spartelen. Het niet veel had gescheeld of Fritsje was zo op een onaangename manier aan zijn eind gekomen. Iedereen sprak er schande van.
Op 31 aan de overkant woonde Jacques Vriens, later beroemd kinderboekenschrijver. Het verhaal gaat dat Frits Barend Jacques Vriens eens een paar gulden heeft geboden als deze voor hem een opstel zou schrijven. Iedereen wist dat Jacques daar erg goed in was en Frits wou wel eens iets anders krijgen dan een onvoldoende, want hij wilde, toen al, journalist worden. De deal werd gesloten. Jacques schreef het opstel en Frits leverde het in. 'En?', vroeg Jacques een week later minzaam doch nieuwsgierig. 'Nou', zou Frits hebben gezegd, 'weer een onvoldoende'.
Op 34 woonde mevrouw Venema met haar zoon Adriaan, een rustige, sympathieke jongen. Ook hij zou later schrijver worden en een aantal controversiële werken publiceren. Veelbesproken was zijn interview met Theo van Gogh, november 1993, waarin hij zijn zelfmoord aankondigde en toelichtte. Inderdaad maakte hij enkele dagen later een eind aan zijn leven.
Maar dat is allemaal lang geleden.
Toen mijn moeder onlangs in een verpleeginrichting moest worden opgenomen hebben mijn zus en ik het huis boven het grote portiek opgeruimd.
Het is in daar, in die lege kamers, dat ik mij heb teruggetrokken en de verhalen heb neegeschreven die het huis mij influisterde. Zo ontstond Molenbeekstraat.

Ernst Jansz, 
Neerkant, augustus 2006Molenbeekstraat (Een liefdeslied 1948 - 1970)
is een rijk geïllustreerd boek dat in september 2006 wordt uitgebracht door Uitgeverij In de Knipscheer. Bij Molenbeekstraat zit óók de gelijknamige CD, de soundtrack van het boek.
De CD Molenbeekstraat (ook afzonderlijk verkrijgbaar) is een uitgave van V2 records en verschijnt 4 september 2006.
De theatertournee, Molenbeekstraat, een muzikaal verhaal begint op 22 september 2006.
Alle informatie over boek, CD én theatertournee, is beschikbaar op deze website.