| Home | Alle illustraties | Molenbeekstraat |

Peter van Dongen over het artwork van Molenbeekstraat

Peter van Dongen in Jakarta, 2005 bij de presentatie van de Indonesische uitgave van Rampokan Java.Het artwork van tekenaar Peter van Dongen voor Molenbeekstraat is een verhaal op zich. 
Peter van Dongen (Amsterdam, 1966) maakte naam met onder andere Rampokan Java en Rampokan Celebes
Voor Molenbeekstraat ging hij terug naar de Rivierenbuurt die hij uit zijn eigen jeugd kende. Hoe is het allemaal begonnen en hoe is hij te werk gegaan?

"Kort voordat ik in maart 2006 door Ernst Jansz werd gebeld, speelde ik met de gedachte iets te doen met het liedje Rumah Saya van Doe Maar, geschreven door Ernst. Omdat ik  wist dat hij in de Molenbeekstraat was opgegroeid, leek het me logisch het stripverhaaltje (als ik dat ooit zou maken) zich daar te laten afspelen. Ik twijfelde daarom geen seconde toen Ernst me vroeg de illustratie voor zijn CD en boek te maken. Toeval bestaat niet, zegt men wel eens.

Van tevoren bestond er niet een duidelijk beeld hoe het artwork eruit moest zien.Wel dat de illustratie bedoeld was voor het boek, CD én theaterposter. Het moest in ieder geval iets worden, gesitueerd in de jaren vijftig van de vorige eeuw.
Ernst stuurde mij twee A4tjes met fragmenten uit Molenbeekstraat en een oude foto van zijn zus als kind, voor hun portiek, waarin hij veel inspiratie vond. 
We hebben niet echt ellenlange gesprekken gevoerd. Dat hoefde ook niet; ik ben in dezelfde buurt opgegroeid, heb op dezelfde Anne Frankschool gezeten. Weliswaar twintig jaar later, maar toch, ik hoefde er weinig voor te doen om me in te leven. Natuurlijk beschikte ik wel over een aantal fotoboeken van Amsterdam in de jaren vijftig. 

Als eerste heb ik twee schetsontwerpen gemaakt; één van binnenuit het huis, de tweede gewoon op straat met daarop de vader van Ernst die een foto van zijn dochter Ati maakt. Het was de bedoeling dat Ernst hieruit een keuze zou maken. Hij wilde ze dus allebei! Ook goed. 
Ik heb een aantal keren door de Molenbeekstraat gefietst en wat foto's genomen, voordat ik aan de definitieve potloodtekeningen begon. 
Voor de CD, (het interieur) hoefde ik ook niet ver te gaan: op het moment van tekenen woonde ik nog in de Uiterwaardenstraat, een paar straten verderop in de Rivierenbuurt, en wat op de CD te zien is, was gewoon mijn eigen woonkamer. De Art-deco kast, het Javaanse houten beeldje, de vensters, de gordijnen ( mét vouw!) heb ik erin verwerkt. Helaas had ik geen glas-in-lood. 
De CD-illustratie heb ik uiteindelijk met de hand in ecoline ingekleurd en met Oost-Indische inkt geïnkt. De contourlijn van de buitenscène (het straattafereel dat door het venster wordt gezien) heb ik met donkerbruine plakkaatverf (gouache) getrokken. Met penseel, uit de hand. Dit om het effect tussen buiten en binnen beter uit te laten komen. Hiervoor gebruikte ik een penseel, nummer 0, in tegenstelling tot veel andere Klare-Lijn-tekenaars die vaak een pennetje gebruiken. Ik ben meer gecharmeerd van de penseel: zacht materiaal waardoor je een vloeiendere lijn krijgt. De illustratie van het boekomslag heb ik als zwart/wit tekening gemaakt in Oost-Indische inkt en vervolgens met de computer, in Photoshop ingekleurd."

Zoals de Molenbeekstraat er nu bij ligt, heeft dat het eindresultaat beïnvloedt?
"
In zekere zin wel, ja. Alleen de bomen heb ik wat kleiner en dunner afgebeeld, want het boek speelt zich vijftig jaar geleden af. Dat geldt natuurlijk ook voor het autoverkeer. Ernst vertelde dat er toen amper een auto in de straat te bekennen was."

Meer informatie over Peter van Dongen:

vandongenomslag&batikschetsboekversie.jpg (66482 bytes)

artworkCD1.jpg (98304 bytes)